Aan het einde van groep 8 kregen 17 basisscholieren in Renswoude het advies om na de zomer een vmbo-brugklas te volgen. Dit blijkt uit recente gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs, waarbij Renswoude opvalt als de gemeente waar het meest een vmbo-advies gegeven wordt.
In vijftien gemeenten die vergelijkbaar zijn met Renswoude, krijgt slechts één op de zes achtstegroepers een vmbo-advies, wat relatief minder is dan in Renswoude zelf. Opvallend genoeg is het vmbo-advies ook in die vergelijkbare gemeenten het meest voorkomende schooladvies.
Vergeleken met het voorgaande schooljaar tonen de schooladviezen van achtstegroepers in 2023-2024 in Renswoude weinig veranderingen. De meerderheid van de leerlingen verlaat de basisschool met een vmbo-advies. Echter, voor de doorsnee leerling in Renswoude was het afgelopen schooljaar een vmbo-havo advies het meest voorkomend, waarbij de helft van de leerlingen dit advies kreeg.
De trends in schooladviezen tonen dat de doorsnee leerling in Renswoude vergelijkbare adviezen ontvangt als in de gemeenten die het meest op Renswoude lijken. In vergelijking met voorgaande schooljaren is er echter een verschuiving opgetreden in de adviezen, waarbij het doorsnee advies in Renswoude nu meer richting vmbo-havo neigt.
Het schooljaar 2023-2024 introduceerde de mogelijkheid voor leerlingen om hun schooladvies te 'verbeteren' door de doorstroomtoets met succes af te leggen. Deze invoering heeft geleid tot verschillen in schooladviezen, met mogelijkheden voor leerlingen om latere schoolkeuzes te maken en bij te stellen.
De invoering van de doorstroomtoets heeft ervoor gezorgd dat meer leerlingen in Renswoude en andere gemeenten betere kansen en opties hebben voor hun toekomstige schoolloopbaan. Het streven naar kansengelijkheid in het onderwijs staat centraal, waarbij het bieden van meer kansen leidt tot meer mogelijkheden en ontwikkeling voor alle leerlingen.