In een recent onderzoek naar de isolatiestatus van woningen in Nederlandse gemeenten, werd ontdekt dat één op de vijf woningen in Renswoude slecht geïsoleerd is, volgens gegevens van het Kadaster en klimaatsubsidieverstrekker RVO.
Vooral in eengezinswoningen wordt de uitdaging van slechte isolatie vaak ervaren. Ongeveer één op de vier eengezinswoningen in Renswoude vertoont gebrekkige isolatie, maar dit cijfer blijft nog gunstiger dan in vergelijkbare gemeenten.
Binnen de appartementenmarkt in Renswoude is één op de tien woningen slecht geïsoleerd, terwijl één op de vier huizen juist goed geïsoleerd is, en de rest als 'redelijk' wordt geclassificeerd.
De focus van dit onderzoek lag op buitenmuurisolatie, gezien de meest beschikbare data op dit gebied. De kwaliteit van isolatie is vaak gebaseerd op het energielabel van de woning, met het bouwjaar als alternatieve indicator.
Opvallend is dat gevelisolatie niet vaak voorkomt bij woningeigenaren, ondanks de subsidies die hiervoor beschikbaar zijn. In Renswoude hebben particulieren recentelijk 1026 vierkante meter aan gevelisolatie gesubsidieerd, wat overeenkomt met 11 geïsoleerde gevels.
Hoewel gevelisolatie verplicht een omgevingsvergunning vereist en kosten met zich meebrengt, biedt het aanzienlijke voordelen. Een gemiddelde hoekwoning kan hiermee jaarlijks tot 530 kubieke meter gas besparen, wat neerkomt op een aanzienlijke financiële besparing.
De bevindingen benadrukken het belang van gevelisolatie als een effectieve manier om energie-efficiëntie in Nederlandse woningen te verbeteren. Ondanks enkele hindernissen zijn de voordelen op lange termijn aanzienlijk, zowel vanuit een milieubewust als financieel oogpunt.