De gemeente Renswoude staat voor de taak om binnenkort huisvesting te regelen voor zestien statushouders, migranten met een verblijfsvergunning. Het afgelopen halfjaar is de doelstelling niet gehaald, met slechts negen nieuwkomers die zijn ondergebracht in de gemeente.
De uitvoering van de spreidingswet gaat door in Renswoude, waar geen enkele plek wordt geregeld voor asielzoekers die nog wachten op een verblijfsvergunning. De gemeente heeft echter geld ontvangen van het rijk om bij te dragen aan deze regeling, ondanks het feit dat ze zelf geen plekken regelt.
In totaal moeten honderd gemeenten in Nederland extra plekken regelen voor asielzoekers, waarbij het totaal aantal plekken op 6000 komt. Asielminister Faber streeft ernaar om dwangmaatregelen te vermijden en hoopt ook van de wet af te kunnen in de toekomst, hoewel lokale bestuurders en organisaties dit niet ondersteunen.
Provincies en gemeenten mogen plekken onderling ruilen om op tijd aan de totale capaciteit van 96.000 opvangplekken te voldoen. Sommige bestuurders vinden het echter oneerlijk dat gemeenten die in eerste instantie te weinig plekken boden, nu beloond worden in deze nieuwe ronde.